Interieurrestauratie Sint-Pietersbandenkerk, Lommel

Conservatie

Restauratie

Monumenten

 

logo

Interieurrestauratie

Sint-Pietersbandenkerk, Lommel

 

Waar: Lommel, Sint-Pietersbandenkerk

Opdrachtgever:

Periode: 2014

 

De huidige Sint-Pietersbandenkerk in Lommel werd gebouwd tussen 1900 en 1902. Dit gebeurde naar de ontwerpen van Hyacinth Martens (1847-1919) en Vincent Lenertz (1864-1914). Dit ontwerp zorgde voor harmonieuze aansluiting van het neogotische kerkschip bij de oude 13de eeuwse toren in Kempische gotiek.

 

Het resultaat was een homogene, neo-gotische kerk waarin alle elementen naadloos op elkaar aansluiten en inspelen. Het meubilair werd ontworpen door Vincent Lenertz en uitgevoerd door het atelier van Paul Roemaet. De glasramen zijn van de hand van Gust Landon en werden voltooid in 1912. Als laatste, om rekening te kunnen houden met de lichtinval van de glasramen, werden de muurschilderingen aangebracht. Dit was het werk van Adolphe Tassin (leerling van J. Helbig), die de werken voltooide in 1914.

 

Zowel de glasramen als het meubilair zijn intact bewaard, maar de muurschilderingen hebben finaal het onderspit moeten delven. In 1947 heeft een eerste versobering van het interieur plaatsgevonden, waarbij een deel van de muurschilderingen met gele olieverf werd overschilderd. De enige zones die gespaard werden, zijn de figuratieve muurschilderingen in het koor en transept. En zelfs in deze zones zijn delen overschilderd.

 

In 1977 kreeg de kerk haar huidige uitzicht waarbij sjablonen, de engelen en de grote taferelen in het transept onder een dikke laag grijze crepieverf verdwenen. Enkel de heiligen in het transept en de figuratieve decoratie in het koor bleef zichtbaar.

 

Momenteel hebben we waar mogelijk de originele schildering in het hoofdkoor vrijgelegd. Bij de zone’s waar dit niet mogelijk was, werd er gereconstrueerd. De muurschilderingen bestaan hier voornamelijk uit prachtig vervaardigde medaillons die de passie van christus tonen, telkens geflankeerd door schildjes. Onder het gewelf bevindt zich een sjabloon met sterren en bloemen. Beide worden verbonden door veelkleurige dagkanten met een floraal patroon. De originele muurschilderingen en de ribmanchetten die niet werden overschilderd werden gereinigd.

 

In de zijkoren kon de crepie vlot vrijgelegd worden, maar met de overschildering in olieverf was dit niet mogelijk. Wel werd er voldoende van de rijke sjablonen vrijgelegd, waardoor een volledige reconstructie mogelijk is. In het noordtransept werd onder de ramen de originele muurschildering met engelen volledig vrijgelegd. Deze engelen zijn doorheen de hele kerk te vinden en zijn van hoge kwaliteit. In het zuidtransept zullen enkel de engelen vrijgelegd worden, waarna een volledige reconstructie van de muurschildering volgt.

 

Verder zal er in het schip een reconstructie komen van het originele steenmotief en worden de 24 engelen indien mogelijk vrijgelegd.

 

De behandeling van de mozaïekpanelen in de pers:

- "Premie voor de restauratie kerk centrum." Internetgazet, 14 januari 2014.

- "Werkzaamheden in kerk centrum begonnen." Internetgazet, 16 januari 2014.

- "Onderliggende schilderingen in de kerk." Internetgazet, 02 februari 2014.

- "Ondertussen, in de hoofdkerk..." Internetgazet, 11 februari 2014.

- "Interieurrestauratie St.-Pietersbanden." Internetgazet, 18 maart 2014.

- "Ondertussen, in de kerk: de engelen." Internetgazet, 2 juli 2014.

- "Restauratie St.-Pietersbanden verloopt vlot." Internetgazet, 19 juli 2014.

- "Ondertussen in de kerk: monnikenwerk." Internetgazet, 19 augustus 2014.

Gallerij

Contact

PROFIEL cvba

Guido Gezellestraat 23

8560 Wevelgem (kaart)

 

T: 056 32 38 12

@: info@rmp.be

 

BNP Paribas Fortis:

IBAN: BE63 0013 6840 8908

BIC: GEBABEBB

 

BE 0476 699 669

 

D23 klasse 5

D24 klasse 3

 

 

Sociale media

Deel ons met

Volg ons op