Interieurrenovatie vroeg-neogotische Sint-Pieterskerk (1948), Koksijde

Conservatie

Restauratie

Monumenten

 

logo

Interieurrenovatie vroeg-neogotische Sint-Pieterskerk (1948) Koksijde

 

Waar: Koksijde, Sint-Pieterskerk

Opdrachtgever:

Periode: 2012 - 2013

 

Het project omvat een totaalaanpak van het interieur waarbij geopteerd wordt om terug te keren naar de grandeur van de neogotische kerk met de reconstructie van de neogotische schilderingen en behandeling van de beelden en het meubilair.

 

De Sint Pieterskerk te Koksijde dorp werd gebouwd onder de hoede van Priester E.H. Petrus franciscus Foqueur. De pastoor ging samen met zijn broer, architect Louis Foqueur, op studiereis. Ze bezochten verschillende kerken in binnen- en buitenland om inspiratie op te doen voor de bouw van een nieuwe kerk. Na hun terugkeer werd onmiddellijk begonnen met de plannen en kostenberekening. In september 1845 werd de eerste steen gelegd door de bisschop van Brugge. De kerk werd gebouwd rond het bestaande Sint-Jan-de-Doperkerkje. De bouwwerkzaamheden duurden een drietal jaar en de kerk werd gewijd in oktober 1848. Dat de officiële wijding pas in 1880 plaatsvond heeft waarschijnlijk te maken met de volledige afwerking van het interieur. De Sint Pieterskerk is een voorbeeld van vroege neogotiek in Vlaanderen. De plattegrond heeft de vorm van een Latijns kruis. Het schip bestaat uit één beuk van anderhalve travee, en de dwarsbeuken hebben één travee met aangebouwde delen die minder hoog zijn. Het koor bestaat uit drie traveeën met driezijdige afsluiting. De westkant wordt getypeerd door de toren. De sacristie is een bijbouw aan de zuidkant. Het verticale karakter van de kerk is gearticuleerd door de steunberen en luchtbogen, hoge ramen met spitsbogen en de steil oplopende daken op het schip en de dwarsbeuk*.

 

De inbreng van pastoor Foqueur was in gans het realisatieproces van de kerk van groot belang. Hij speelde een belangrijke rol in de financiering van de kerk en het kerkinterieur. Zo kocht hij het meubilair aan voor de kerk en liet hij een biechtstoel plaatsen in 1865, en financierde hij een tweede biechtstoel aan de zuidkant. Ook het koorgestoelte, zijaltaren, orgel enz. werden door hem aangekocht. De kerk lag meerdere malen in de frontzone. Zo werd tijdens WOI werd de kerk twee maal getroffen. Het dak boven het priesterkoor en de zone tussen preek en biechtstoel werden vernield. Tijdens de WOII werden de glasramen en het volledige gewelf vernield. In 1958 werd het exterieur van de kerk grondig gerenoveerd. Het herstel van metselwerk, goten, ramen enz. kon voorkomen dat de binnenbepleistering verder door lekkende dakgoten en regendoorslag werd aangetast*.

 

*Basisdocument voor de historische nota: “150 jaar sint Pieterskerk koksijde”, Marc Supeley, KOKSIJDE, 1997

 

Gallerij

Contact

PROFIEL cvba

Guido Gezellestraat 23

8560 Wevelgem (kaart)

 

T: 056 32 38 12

@: info@rmp.be

 

BNP Paribas Fortis:

IBAN: BE63 0013 6840 8908

BIC: GEBABEBB

 

BE 0476 699 669

 

D23 klasse 5

D24 klasse 3

 

 

Sociale media

Deel ons met

Volg ons op